Uitkomst brancheonderzoek Machevo & Bulk Vereniging positief

De economie heeft de weg naar boven weer gevonden. Dit geldt niet in de laatste plaats voor de industrie die, onder invloed van de aantrekkende export, als aanjager van het herstel wordt gezien. Omzet en resultaat vertonen groei en er is weer durf om te investeren. Dit is de uitkomst van het jaarlijks brancheonderzoek dat de Machevo & Bulk Vereniging in het eerste kwartaal van 2014 door VNU Exhibitions Europe heeft laten uitvoeren. Dit jaar bevat het rapport voor het eerst ook interessante interviews met toonaangevende spelers in de markt zoals Milcobel Dairy Operations, Tetrapak, J-Tec, Dinnissen Solutions, Buisman Warehousing en Kuipers Woudsend.

Hogere groei verwacht in 2014
Voor de leden van de vereniging geldt dat de omzet in 2013 gemiddeld met ruim 4% is toegenomen. Voor 2014 wordt een nog hogere groei verwacht. Naast het leveren van ‘topkwaliteit’ zien de leden het verder ontzorgen van de klanten als één van de belangrijkste trends.  “Klanten vragen oplossingen aan hun leveranciers, niet enkel componenten”, aldus Durk Douma, directeur van Kuipers Woudsend. Vroegtijdig meedenken met de klant en uit handen nemen van werkzaamheden zijn belangrijke uitdagingen voor de leden.

De klanten van de leden van de Machevo & Bulk Vereniging, voornamelijk afkomstig uit de procesindustrie, zijn eveneens positief gestemd over het afgelopen jaar. Uit het onderzoek komt naar voren dat omzet en resultaat gegroeid zijn. Ruim 90% heeft in 2013 geïnvesteerd in producten en diensten. Net als bij de leden van de Vereniging zijn ook bij hun afnemers de verwachtingen voor dit jaar hooggespannen.

Trends in de procesindustrie
Bedrijven in de procesindustrie richten hun pijlen in toenemende mate op het buitenland. Volgens Andre Buisman, van Buisman Warehousing, moet de Nederlandse sector het niet van de lage lonen hebben, maar zijn het vooral de geleverde kwaliteit en de slimme automatisering die de sector een voorsprong geven op buitenlandse concurrenten. Duurzaamheid en duurzame oplossingen zijn megatrends die ook binnen de procesindustrie hoog op de agenda staan. Water- en energieverbruik moeten bijvoorbeeld gereduceerd worden en daarvoor stelt de industrie steeds hogere eisen aan de toeleveranciers.

Wilt u het rapport ‘Branche onderzoek Nederlandse Procesindustrie 2014’ ontvangen?
Het rapport is in mei 2014 kosteloos en exclusief verstrekt aan alle leden van de vereniging. Juist in tijden van economische recessie is het van belang te blijven investeren in de toekomst. Wilt u zich bij de Machevo & Bulk Vereniging aansluiten en heeft u interesse in het marktonderzoeksrapport? Stuur een bericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of kijk voor meer informatie op www.machevo.nl.

Op donderdag 19 juni 2014 organiseert Machevo voor haar leden, een excursie naar Albemarle Amsterdam.

Reserveer deze datum alvast in uw agenda!
Logo Albemarle webHoe krijg je vervuilende stoffen zoals zwavel en stikstof uit aardolie? Wat zijn katalysatoren? Waarvoor worden deze gebruikt? Hoe zet je biomassa om naar brandstof? Wat verstaat Albemarle onder 'high throughput research'? Wilt u antwoord op o.a. deze vragen en een rondleiding op de plant van Albemarle, reserveer dan donderdagmiddag 19 juni a.s. in uw agenda vanaf 13.00 uur. Deelname is voor leden kosteloos. Inschrijven is in verband met de organisatie en veiligheidsvoorschriften noodzakelijk.

Column Yves Willems, Optyl BVBA

Foto Yves Willems web01Met enige trots schrijf ik mijn eerste column voor Machevo & Bulk. Dit zet mij tevens eventjes in het middelpunt van de belangstelling. Dit was zeker het geval voor Nederland en België de voorbije weken. Ik denk dat we allen met gemengde gevoelens terugkijken op het bezoek van Obama aan Nederland voor The Nuclear Security Summit 2014, alsook voor zijn bezoek aan de Europese Unie in Brussel. Ik heb het dan vooral over de verhoogde veiligheidsmaatregelen alsook het totaal ontregeld verkeer. Aan de andere kant werden onze twee kleine landjes ineens het middelpunt van de wereld: alle tv zenders hebben over deze bezoeken bericht.

Maar buiten Obama hadden we beiden ook de eer om de Chinese president Xi Jinping te mogen ontvangen. Oost en West die samenkomen in de BeNeLux. Maakt dit ons nu tot het middelpunt van de wereld? En is het louter toeval dat dit in de BeNeLux gebeurde? Het internationaal strafhof is in Den Haag en de Europese Unie en de NAVA/NATO zetelen inderdaad in Brussel. Maar is dit alles een toeval of zit hier meer achter? Laten we maar een beetje chauvinistisch zijn en zeggen dat dit alles niet meer dan verdiend is, dat dit alles het resultaat is van noeste arbeid van generaties en generaties voor ons.

Nederland en België zijn al sinds eeuwen koplopers op verschillende gebieden zoals Mercator met het gedetailleerd opstellen van kaarten en Nicolaes Tulp met de anatomie. Meer recent de verregaande expertise op het gebied van water in al zijn facetten zoals Jan De Nul, Dredging International, Smit Tak en Boskalis. En laten we zeker onze kennis en ervaringen op het gebied van voeding en veehouderij niet vergeten. Kijk maar naar bedrijven zoals FrieslandCampina of Milcobel, ieder innovatieve koplopers binnen hun markt. Het is dan ook geen toeval dat de Chinezen speciaal naar Nederland komen om hier kennis op te doen voor de verbetering en opschaling van hun melkproductie. In de marge van deze bezoeken worden de o zo belangrijke vrije handelsakkoorden voorbereid en verder gefinaliseerd. Het hoeft geen verdere verduidelijking dat wanneer deze akkoorden rond zijn met zowel de VS als China, Europese bedrijven eenvoudiger en goedkoper kunnen exporteren buiten de EU.

En zo komen we dan bij een laatste tak, zijnde engineering. De moeilijke en uitdagende leef- en werkomstandigheden in de Lage Landen hebben er sinds het begin voor gezorgd dat we steeds verder moesten kijken, handelen en innovatief zijn. We hebben de strijd tegen het water gewonnen alsook deze tegen de economische crisis. Laat ons dan nu exporteren waar we goed in zijn en zo een beetje het middelpunt van de wereld worden. De leden en het bestuur van Machevo & Bulk staan alvast te trappelen om hiervan deel uit te maken.

Yves Willems

Column Vincent van der Wel, PENKO Engineering B.V.

Vincent vd Wel web01Op 1 januari 2002 werd de Euro ingevoerd. Meteen kregen de centrale banken kritiek over zich heen, de Euro maakte alles duurder. Onze oosterburen spraken zelfs over de Teuro. Daarom liet de Nederlandse Bank een onderzoek uitvoeren om vast te stellen of die onvrede terecht was. Bekeken werd hoe de verhouding in bestedingsmogelijkheden van de Nederlander per werkuur tussen 1952 en 2002 zich ontwikkeld had. Immers, in 1952 was men over het algemeen tevreden, in 2002 niet meer. De uitkomst van het onderzoek was, kort samengevat, dat men per gewerkt uur twee maal zo veel kon besteden. Leuk, al maakte dit gegeven de ontevredenen niet gelukkiger.

Wanneer iedereen per gewerkt uur twee maal zoveel te besteden heeft, lijkt het eenvoudige logica dat er per arbeidsuur het dubbele geproduceerd moet worden. Dan gaan wij alleen voorbij aan de veranderde samenstelling van onze bevolking. Vandaag is grof gemeten 1/3 van de bevolking ambtenaar of semiambtenaar, 1/3 trekt een uitkering en de rest werkt in het bedrijfsleven. In 1952 was het overheidsapparaat kleiner en de meeste uitkeringen moesten nog uitgevonden worden. De stelling dat de productiviteit per manuur in het bedrijfsleven gedurende die 50 jaar zo ongeveer verviervoudigde lijkt mij dan ook niet te gewaagd. En wat heeft de productiviteit zo verhoogd? Precies, productieautomatisering. Nu moet u niet meteen naar de computer wijzen, kijkt u eens naar u zelf. Dat onze procesindustrie per manuur zoveel meer produceert, is vooral dankzij de apparatuur die wij, de leden van Machevo, verzorgen. Dat hebben wij de gedurende de ruim 50 jaar die Machevo bestaat, gedaan. Dat compliment hebben wij verdiend.

Er is meer. Automatisering verhoogt niet alleen de productie, het verbetert bovendien het gehele proces. Dat resulteert in een constanter product, voorkomt fouten in de productie en dus afval en maakt de procesvoering schoner. Bovendien neemt de automatisering de routinematige handelingen van de medewerkers over. Werk wordt dus leuker. Dat er, bij gelijkblijvende productie, minder medewerkers nodig zijn, is natuurlijk een open deur. Verleden jaar november tijdens de excursie van Machevo naar de Suikerunie te Dinteloord hebben wij dat gezien. In de fabriek was bijna niemand te bekennen, de operators hielden alles vanuit de controlekamer in de gaten. Heeft dat massale werkloosheid veroorzaakt? Geenszins, dat automatisering de mankracht voor verdere economische groei beschikbaar maakt is een mooie hypothese.

Recent, ik kan alleen uit eigen ervaring spreken, kwam ik een mooi voorbeeld tegen. Bij een bedrijf heeft PENKO Engineering het gehele doseer- en mengproces geautomatiseerd. Recent is het managementinformatiesysteem daarvan uitgebreid met ons chargevolgsysteem zodat ook de wachtbunkers en mengers nu volautomatisch beladen worden. Resultaat: door minder leeg- en stilstand een productieverhoging van 50 % waardoor in plaats van drie met twee ploegen uit kan. Daardoor hoeven de medewerkers nachtdiensten meer te draaien.

Uiteraard kan ieder lid van Machevo uit eigen praktijk soortelijke voorbeelden noemen. Zo dragen wij gezamenlijk bij aan een beter, schoner, mooier en welvarender Nederland. Iets om trots op te zijn. Is een “Machevo succesverhalenbundel” een idee?

In het eerste kwartaal mogen we maar liefst vijf nieuwe leden van harte welkom heten! Wij stellen ze graag aan u voor: Kuster Recycling Solutions B.V. uit Venlo, Rossi Benelux B.V. uit Nijkerk, Rotary Trading Company B.V. uit Brielle, Surplus Select B.V. uit Swifterbant en Tebodin Netherlands .V. uit Deventer. Wij zijn verheugd om deze nieuwe leden aan u voor te stellen en wensen hen een prettige samenwerking toe binnen onze vereniging.

Kusters Recycling Solutions B.V.
Logo Kusters webVoor Kusters Recycling Solutions , onderdeel van Royal Dutch Kusters Engineering B.V., is de Machevo & Bulk Vereniging een organisatie waar ze het belang al jaren van kent. Met de Industrial Processing beurs in het vooruitzicht, was dit voor hen een mooie gelegenheid om lid te worden. “Lid zijn van de Machevo & Bulk vereniging geeft ons de mogelijkheid om de markt te monitoren en hiermee relevante informatie en nieuws te vergaren. Daarnaast willen we natuurlijk graag nieuwe contacten opdoen, ook via de beurzen”, aldus Jeroen Kusters, Chief Commercial Officer.

Kusters Recycling Solutions is gespecialiseerd in het aanbieden van afval oplossingen die het productieproces efficiënter maken. Deze zeer uitlopende en custom-made oplossingen stellen de klanten in staat waardevolle grondstoffen terug te winnen uit afgekeurde eindproducten en productafval en -uitval welke zijn ontstaan tijdens het productieproces. Kusters Recycling Solutions is expert in het integreren van bestaande technologieën in nieuwe oplossingen. Een goed voorbeeld hiervan is het terugwinnen van waardevolle koffie uit afgekeurde koffiepads met 100% behoud van smaak, geur en kleur. De onderscheidende kracht wordt gevormd door het combineren van knowhow op het gebied van onder andere shredders, granulatoren, scheidingstechnieken en briketteerpersen.

Meer informatie over Kusters Recycling Solutions en haar producten en diensten kunt u vinden op www.kustersrecyclingsolutions.com.

Rossi BeNeLux B.V.
Logo Rossi webDe heer Fons Dabekaussen, General Manager, kent onze vereniging nog van de periode dat Rossi Benelux onderdeel was van Habasit Nederland. "Het lidmaatschap is een onderdeel van onze
strategie: naamsbekendheid vergroten, content delen, zo veel mogelijk verdieping en uitbreiden van onze klantrelaties, etc. Lidmaatschap van de Machevo & Bulk vereniging geeft ons de mogelijkheid om dichter bij onze klanten te staan, te ervaren wat er leeft en welke behoeften er zijn".

Rossi BeNeLux B.V. is onderdeel van het Italiaanse Rossi S.p.A. (Modena), één van Europa 's grootste producenten van motorreductoren, tandwielkasten en elektromotoren. Rossi S.p.A. is onderdeel van de Zwitserse Habasit groep (Reinach,Basel). De BeNeLux vestiging van Rossi is in 2013 verzelfstandigd, na een aantal jaren als divisie binnen Habasit Netherlands geopereerd te hebben. Het leveringsprogramma van Rossi bestaat uit elektromotoren, motorreductoren en tandwielkasten voor industriële toepassingen, waarbij met behulp van aanvullende componenten complete klantspecifieke oplossingen geboden kunnen worden. De nadruk ligt op duurzaamheid, efficiency en kwaliteit (o.a. standaard een drie jarige garantie). Voor de BeNeLux ligt de focus op industrieën gerelateerd aan Material Handling, Procestechniek, Food & Beverage en de Maritieme sector. Terwijl internationaal Rossi S.p.A. ook zeer actief is in de mijnbouw en staalindustrie. Logisch indien men bedenkt dat Rossi tandwielkasten produceert met koppels tot 3.000.000 Nm.

Meer informatie over Rossi Benelux kunt u vinden op de website www.rossi-group.nl.

Rotary Trading Company B.V.
Logo Rotary-Trading-CompanyDe heer Kees Jan Grin, Manager Sales & Operations bij Rotary Trading Company (kortweg RTC), kent onze vereniging van de verschillende bladen waar men op geabonneerd is (SolidsProcessing en Bulkgids). Na bij de jaarvergadering aanwezig te zijn geweest, heeft RTC Brielle besloten per 01-01-2014 lid te worden. De heer Grin verwacht van het lidmaatschap nieuwe informatie te verkrijgen over nieuwe ontwikkelingen binnen de brancheorganisatie van Machevo om hiermee gerichter nieuwe producten en diensten in het kader van bulktransport, processing en solids te kunnen ontwikkelen. Daarnaast is de heer Grin erg geïnteresseerd in de marktonderzoeken die de vereniging uitvoert, de nieuwsbrieven met markt- en product informatie en de interessante bijeenkomsten gerelateerd aan telkens weer een actueel onderwerp.

Rotary Trading Company (sinds 1978) levert standaard en high performance producten, service en advies op het gebied van mechanical seals, seal producten, afsluiters (pinch valves) en pompen (mono pompen, slagen pompen). Naast service en merkonafhankelijke repair activiteiten, maakt RTC gebruik van exclusieve distributeurschappen om te komen tot klantspecifieke oplossingen.Vanuit een partnership gedachte en -werkwijze voor zowel leveranciers als klanten draagt RTC bij aan de continuïteit en betrouwbaarheid van het productieproces van haar klanten. Deze zijn onder andere actief in de Petro-chemische, food, pharmacy, staal, papier, afvalverwerking en waterzuiveringsindustrie. Zij ervaren Rotary Trading Company als een betrouwbare, toegankelijke en service gerichte partner.

Meer informatie over Rossi Benelux kunt u vinden op de website http://www.rotaryindustry.nl.

Surplus Select B.V.
Surplus Select webDe heer Rick Soepenberg, eigenaar van Surplus Select, kent onze vereniging Van de reguliere vakbladen en beurzen. "Met het verduurzamen van de procesindustrie neemt ook het belang van
hergebruik toe. Surplus Select kan hier een goede rol in spelen. Wij verwachten dat het lidmaatschap ons netwerk in de procesindustrie uit zal breiden en samenwerking met fabrikanten en importeurs zal bevorderen."

Surplus Select richt zich op het hergebruik van machines binnen de proces-/bulkindustrie. Regelmatig komen goede machines beschikbaar door wijziging in de productie of stopzetting van een activiteit. Deze machines worden door Surplus Select in haar magazijn in Swifterbant bewaard tot er een nieuwe toepassing voor is. Veelal worden machines hergebruikt in andere branches dan waaruit de machines afkomstig zijn. Ook worden veel machines geëxporteerd. De voorraad van Surplus Select is zowel online als bij het bedrijf in Swifterbant te bezichtigen.

Meer informatie over Surplus Select kunt u vinden op de website www.surplusselect.nl.

Tebodin Deventer
Logo Tebodin webAnke Willems, Project Manager bij Tebodin Deventer, kent de Machevo & Bulk vereniging van de vakbladen en de deelname aan verschillende beurzen. Ook is mevrouw Willems door diverse leveranciers op het bestaan van de vereniging gewezen. De aanleiding voor het lidmaatschap is zorgen dat Tebodin een grotere naamsbekendheid in dit vakgebied gaat krijgen. Men kent Tebodin wel als groot ingenieursbureau, maar minder als engineeringbureau dat werkzaam is in de food en bulk industrie. Mevrouw Willems verwacht met het lidmaatschap, naast toename van de naamsbekendheid, veel nieuwe contacten op te doen en zo een groter netwerk op te bouwen.

Tebodin is een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau en biedt opdrachtgevers wereldwijd de kennis en ervaring van zo'n 4.900 medewerkers op het gebied van industrie, gezondheid en voeding, olie en gas, chemie, infrastructuur, vastgoed en energie en milieu. Tebodin werkt vanuit bijna 50 kantoren aan projecten, waarvan negen kantoren verspreid in Nederland. Het bureau is onderdeel van Bilfinger SE, een internationaal opererende 'engineering and services' onderneming.

Tebodin Netherlands B.V. richt zich op het leveren van slimme, duurzame oplossingen. De unieke kracht van Tebodin is de integratie van consultancy en engineering, aangevuld met projectmanagement, procurement en constructiemanagement voor zowel grote als kleine projecten.

Meer informatie over Tebodin kunt u vinden op de website www.tebodin.com.

Bent u op zoek naar online mogelijkheden om uw klantenportefeuille uit te breiden en wilt u 365 dagen per jaar zichtbaar zijn binnen uw doelgroep? Bij Industrial Processing is dat nu extra voordelig! U krijgt als lid van de Machevo & Bulk Vereniging 15% korting op de online deelnamepakketten.

Hoe werkt het?
c INQ7118 webDeelname aan het online platform van Industrial Processing biedt u als lid van de Machevo & Bulk Vereniging extra voordeel. U krijgt 15% korting op het garantiepakket of het promotiepakket.

Het online platform biedt u 365 dagen per jaar de mogelijkheid om gericht met uw doelgroep in contact te komen. Via nieuwsbrieven die midden in uw doelgroep verzonden worden en middels uw eigen profielpagina op de website van Industrial Processing. Voor elk doel is een passende oplossing en de pakketten voorzien zelfs in een gegarandeerd aantal contacten. De nieuwsbrieven van Industrial Processing hebben een maandelijks bereik van 21.000 professionals in de procesindustrie.

Waarom meedoen?

  • Bereik maandelijks ruim 21.000 professionals.
  • Krijg de aandacht van beslissers en beïnvloeders – 365 dagen per jaar.
  • Top presentaties van uw producten en/of diensten in tekst, beeld en video.
  • 24/7 toegang om uw online presentatie up-to-date te houden.
  • Zichtbaar op hét procesindustrie platform in Nederland.
  • Genereren van nieuwe contacten en orders online!

logo-IP-webIndustrialProcessing.nl is een online portal in de procesindustrie. Het doel is om te inspireren, informeren en leads te genereren door actueel nieuws, aanbiedingen en de nieuwste producten binnen de procesindustrie te presenteren. Het platform brengt toeleveranciers en professionals met elkaar contact. IndustrialProcessing.nl maakt onderdeel uit van de vakbeurs Industrial Processing in Jaarbeurs Utrecht.

Wilt u weten hoe u uw klantenportefeuille eenvoudig kunt uitbreiden en 365 dagen online zichtbaar bent binnen uw doelgroep? Lees de brochure of neem dan contact op met Fer Windau, sales & account manager online bij Industrial Processing, via e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoonnummer 030-2952039. Hij adviseert u graag over een optimale deelname aan het online platform van Industrial Processing.